every thing good will come
Door: martsje
Blijf op de hoogte en volg Martha
08 September 2010 | Rwanda, Kigali
EVERYTHING GOOD WILL COME.
Vanaf nu niks dan goeds. Ik heb de afgelopen dagen al genoeg pech gehad. Niet het soort pech dat je echt depressief maakt, maar wel dat je denkt oke nu is het klaar en kan ik alleen nog maar goed dingen ontvangen. Afgelopen week mijn beurs uit de lokale bussen ontvreemd, daarna ging een straatverkoper er na mijn aankoop vandoor met het wisselgeld, gisteren bij de hash mijn horloge verloren en vanmorgen, zondag. Komt de tuinman met heel slecht nieuws, de kippen zijn gestolen. Ik probeer het nog met heb je het hok wel goed dichtgedaan? Tuurlijk madam. Ik geloof hem, want de kippen daar zorgt hij al de hele zomer voor. Feit is dat ik zaterdagnacht de tweede nacht in ging zonder bewaker. Ik heb een grote tuin, het kippenhok staat aan de achterkant en is niet verlicht. De rest van de tuin wel. Ook was het weekend en woon ik aan de rand van het uitgaansleven. Verder was het guur weer en stormde het een beetje. Ik kan mij nog zeker herinneren dat Jerre aansloeg en ik de achterdeur open deed, maar tja de held op sokken heeft ook geen actie ondernomen. Ik vind het zooo erg ik was echt aan mijn kippetjes en de eitjes gewend geraakt. Balen! Gelukkig kun je voor een prikkie nieuwe kippen kopen, maar het feit dat er iemand op je erf is geweest brrr. Doordeweeks is mijn tuinman bij mij, maar in het weekend heb ik alleen iemand voor overdag. Ik heb nu gevraagd of hij in ieder geval wil blijven van zaterdag op zondag. Dat wilde hij wel doen. Ook gaat hij dinsdag nieuwe kippen halen. Maandag was geen optie, vrije dag, de inauguratie van de president.
Na de vervelende mededeling en een lange wandeling met Jerre besluit ik naar de kerk te gaan. Ik heb de naam van een kerk gekregen van een vriend van onze pastor. Hij is hier bijna twee jaar pastor geweest. Afgelopen week tijdens het wandelen met Jerre vond ik de kerk. Hij moest vlakbij de president zijn en daar woon ik ook dichtbij. Het is ongeveer 20 minuten lopen. Tijdens mijn wandeling besluit ik nog de vleermuizen in de bomen te fotograferen. Het toestel gaat mee om pastor Judy vast te leggen voor de pastor in Nederland ook wilde ik de kerk fotograferen. Vergeten! Oeps, ik kwam een Nederlandse vrouw tegen die ik eerder had ontmoet op een kaasfondue bij een van de bestuursleden. Daar ben ik na afloop, samen met haar man, koffie mee wezen drinken en hebben we een expo bezocht. Kortom een hele onverwachts gezellige dag. Ik blijk in haar echt een soulmaatje te hebben gevonden. Dol op honden en dieren en staat een beetje hetzelfde in het leven als ik. Fijn zo iemand te ontmoeten hier en wonder boven wonder gaat ze ook nog naar dezelfde kerk of liever gezegd kom ik in de kerk waar zij al tijden heen gaat. Ze vertelt over de activiteiten die de kerk organiseert en dat klinkt erg positief. Ook de kerk en zijn gangers voelen warm aan. Nou ja kerk, het is gewoon een soort koffiezaaltje en protestants dat lijkt in sommige opzichten op katholiek, maar sommige ook helemaal niet. Gek genoeg miste ik de Katholieke rituelen, maar vond ik het zingen en het gevoel van welkom warmer dan in de katholieke kerk. Het hand schudden is het zelfde alleen zeggen we in de katholieke kerk vrede en alle goeds. Hier heet iedereen elkaar welkom. O en hier word je geacht steeds bijbel teksten op te zoeken daar ben ik ook niet in grootgebracht. Goed ik heb in ieder geval wel het idee dat ik mij hier thuis kan gaan voelen. Voor de preek moesten ook alle nieuwkomers gaan staan en zich voorstellen, wat een verschil met de hash, gelukkig maar. Na afloop nog gesproken met mensen die de pastor in Nederland de hartelijke groeten doen. Voornamelijk Japanners en Koreanen die er in deze kerk komen. Kompleet met notebook lezen zij de psalmen door. Lachen!
Goed zoals gezegd daarna dus met Jimmy en Lizet naar de expo. Goede zaken gedaan, betaalbare kaarten van Rwanda en een landkaart van Rwanda. Ook voor op de twee verschillende scholen een bal gekocht voor in de pauze. Wat mij opviel aan die expo was dat er enorm veel kraampjes van Oeganda kwamen. Nu vertelde Jimmy dat de president min of meer in Oeganda is opgegroeid en daar naar de universiteit is geweest. Nooit geweten, wel dat veel belangrijke mensen tijdens de genocide naar Kenia en Oeganda zijn gevlucht en daar hun studie in het Engels hebben gedaan. Dat is de reden dat vele hoog opgeleide Rwandesen Engels spreken en dit meer en meer ook gesproken wordt in Rwanda.
Daarna zijn de nieuwe kennissen mee geweest om mijn huis te bekijken en mijn lieverd Jerre. Ze waren erg onder de indruk. Gelukkig had vandaag een heel goed einde. Ik kan weer met volle enthousiasme de week tegemoet.
08 September 2010 - 10:10
Froukje,:
Sjonge jonge Martha wat een verhaal. Ik ben blij dat je ook leuke dingen meemaakt en hoop van harte dat dit zich voorzet! Heb je brief ontvangen en de boodschap overgebracht.
Groetjes, Froukje.