Aankomst in Kigali - Reisverslag uit Kigali, Rwanda van Martha Overdijk - WaarBenJij.nu Aankomst in Kigali - Reisverslag uit Kigali, Rwanda van Martha Overdijk - WaarBenJij.nu

Aankomst in Kigali

Door: martsje

Blijf op de hoogte en volg Martha

22 Augustus 2010 | Rwanda, Kigali

Hemel op aarde.
Twee dagen geleden landde ik op Kigali airpoort en tot nu toe ben ik iedere dag nog verwonderd geweest door de schoonheid van dit land. Ik kreeg al een goed gevoel in Nairobie toen ik met de shuttlebus naar het vliegtuig van Kigali reed. De mensen in deze bus hadden, in vergelijking met Nigeria, zo’n open blik in hun gezicht. Verbazingwekkend genoeg merkte ik niks van achterdocht of enig andere vorm van angst in hun gezicht. Eenmaal aangekomen op de luchthaven waaide een briesje en kwam de zon op. Het eerste dat mij opviel was de stilte, de sereenheid en de schoonheid van dit land. Niet alleen natuurschoon, maar ook straatschoon. Was Lagos een grote verzameling van afval, hier zie je nog geen papiertje op de grond liggen. Op de luchthaven werd ik opgevangen door iemand van het bestuur. Helaas waren, door de snelle overstap, in Nairobi alle koffers achtergebleven. Geen probleem, deze kwamen een vlucht later. Gelukkig zat Jerre wel op dezelfde vlucht. Ook hij had ondanks het vervelende vertrek een goede reis gehad. De nieuwe medicatie was geweldig.
Eenmaal in de stad Kigali aangekomen, zijn we meteen naar mijn nieuwe onderkomen gereden. Hier werd ik nogmaals verrast. Mijn huis blijkt een tuin te hebben ter grootte van een half voetbalveld. In de bomen nestelen ooievaars, pelikanen en maraboes. En vanmorgen zat ik op mijn veranda oog in oog met een jonge roofvogel. Helemaal achterin de tuin, naast de groentetuin, staat een kippenhok met twee kippen die regelmatig verse eieren leggen. Je hebt nog nooit eieren met zo een gele dooier gezien. Ik ben dan ook nog iedere keer verrast als ik weer eieren in hun nesten vind. Ook mijn huis is prachtig, oud maar met heel veel charme. Drie slaapkamers met een bed waar ik zelf in verdwaal en waar ik tot nog toe nog maar een passende overtrek voor heb. Ach ook mensen die zoveel hebben als ik klagen hahaha.

De eerste dag meteen een kleine rondleiding in Kigali gehad, maar als je niet zelf rijdt is het moeilijk om je weg te bepalen. Ik woon op loopafstand van het fameuze hotel Rwanda en ook de president woont vlakbij. Het gebied is afgezet met slagbomen, je kunt er dus niet langs rijden. Op straat kijk je je ook je ogen uit. Het is brandschoon op straat en overal op de hoek zie je wel bewapende politie om de orde te bewaken, je laat het wel dus om ook maar een papiertje op de grond te gooien of, zoals in Afrika heel gewoon is, tegen een boompje aan te plassen. Hier staat een boete op. Goede zaak. Ook het gebruiken of zelfs maar in bezit zijn van plastic zakken is verboden. Zo krijg je al je boodschappen in kartonnen zakken mee. Heel milieu vriendelijk, maar niet altijd even handig denk maar aan erwten, meel of vlees en vis. Ook brood is niet handig, want dat wordt zonder plastic toch echt snel oud en hard. Goed daar zijn de kippen weer blij mee.

Inmiddels ook enkele collega’s op de Belgische School ontmoet. Gelukkig spreken de meesten Engels, maar Frans is toch een hele belangrijke taal hier. Vandaar dat ik zo spoedig mogelijk Frans wil gaan leren. We met de Nederlandse school gaan nog volgende week naar een ander lokaal verhuizen en dat kan ik dus heerlijk naar eigen zin inrichten. Ik kijk hier heel erg naar uit. Goed dit was even een eerste kennismaking met het land. Nog een laatste goed verhaal uit Afrika. De eerste avond zat ik lekker op de bank een boek te lezen. Overal kriebelde het, maar ik besteedde er verder niet veel aandacht aan tot ik een blik op mijn armen en benen viel en ik allemaal rode bultjes zag. Zandvlooien of ander gedierte wat het ook maar wezen mag het was in ieder geval niet gewenst. Ik heb de hoezen van de kussens gehaald en de volgende dag gewassen. Aangezien ik mijn vracht met poeder nog niet uit Belgie heb gekregen besloot ik lokaal wat te halen. Met nadruk vraag ik nog of het voor in de machine is. Ja hoor en het stond zelfs ook op het pak. Nou mooi niet hoor! Het schuim kwam letterlijk de machine uit en de badkamer in. Pff het voordeel is dat het hele huis weer fris ruikt en alle ongedierte waarschijnlijk dood. Het gaf wel enige rotzooi en dat is toch wel erg vervelend als je nog geen schoonmaakster hebt. Goed waar klaag ik over! Ik ga waarschijnlijk iemand delen met een Belgische Collega. Hij is ook alleen en heeft ook niet iemand voor de hele week nodig. Afwachten dus maar.

• 22 Augustus 2010 - 18:45

Nicolien Koetsier:

O, wow, ik wist niet dat je nu in Rwanda zit. Weer een heel nieuw avontuur! Als ik zo je eerste verslag uit Rwanda lees, heb je het al goed naar je zin en lijkt het je beter dan Nigeria. Ik wens je een goede en leuke tijd!Nicolien Koetsier en familie!

• 22 Augustus 2010 - 20:23

Froukje Knol:

Gelukkig, je bent met Jerre gearriveerd op je nieuwe post. Ziet er goed uit! Veel succes met je nieuwe baan. Groetjes Froukje.

• 23 Augustus 2010 - 11:24

Richtsje:

Et puis, votre voyage n'était pas três bien! Mais maintenant, woow...dat is andere koek dus. Lekker dicht bij de grote baas wonen, dat maakt de boel al even anders.
    Leuk, al die vogels in de achtertuin. 't Houdt hier wel op met musjes, meesjes, een specht en wat uilen!
    Is je bagage vandaag al wel aangekomen? Lekker dat Jerre weer 'thuis' bij jou is Martha. Geniet van alle nieuws,

• 23 Augustus 2010 - 20:41

Betsy:

Toch nog op je buitenerf Martha... Had de vorige bewoonster soms huisdieren? Zijn de vlooien achter gebleven? dan mag Jerre ook wel een beurtje. Liefs van hier

• 24 Augustus 2010 - 14:06

Marjolein:

Hoi Martha,
    Klinkt heerlijk daar, wat een verschil met Lagos! Lijkt het wat meer op Uganda? Je huis ziet er heerlijk uit en de tuin zeker!
    Dikke knuf voor Jerre!

• 29 Augustus 2010 - 09:57

Tineke En Gerke:

hoi Martha,

we staan nu op de camping in Bolsward bij het zwembad en gaan vandaag met papa en mama naar Lollum en Franeker.

groetjes van ons allemaal uit Bolsward.4

• 29 Augustus 2010 - 15:56

Pa En Ma:

Je heb al een heel verslag gemaakt,leuk hoor.We zijn blij dat het zo goed gegaan is.Veel succes. groet alle van ons ,onbekend
    Pa en Ma .Bolswart